5 tips voor het rijden op een e-bike in de winter

In de winter op een e-bike rijden kan een bevredigende ervaring zijn. U zult extra calorieën verbranden terwijl het lichaam u warm probeert te houden. Maar wat nog belangrijker is, niets is mooier dan met een heerlijke rit in de frisse wind de winterblues te bestrijden! Als u van de frisse ochtendlucht en de zon gaat genieten, vergeet dan niet om uzelf warm, veilig en vooral zichtbaar te houden op de weg. Daarom hebben we enkele tips voor u opgesteld voor het gebruik van de e-bike: 

  1. Houd uzelf op een efficiënte manier warm.

De beste manier om uw lichaam warm en behaaglijk te houden tijdens het rijden in de winter, is door 3-laagse kleding te dragen, in combinatie met andere geschikte winterkleding.

  • Een onderlaag om vocht op te nemen.

  • Een tussenlaag om warmte vast te houden.

  • Een buitenlaag voor bescherming tegen wind, regen en sneeuw.

  • Gelaagde handschoenen om uw vingers warm te houden.

  • Wollen sokken en weerbestendige overschoenen om uw tenen warm te houden.

  • Wollen muts met masker en een fietsbril om uw hoofd en gezicht warm te houden.

Hoewel we er allemaal van houden om warm te blijven, is het ook belangrijk om in gedachten te houden dat teveel kleding een fietstocht minder comfortabel kan maken. Als u een beetje de winterkou voelt voordat u op de e-bike stapt, dan draagt u de juiste hoeveelheid kleding. 

2. Plan uw route en doe het rustig aan.

Hoewel we erg kunnen genieten van een frisse rit met onze e-bikes, moeten we in de winter misschien wat voorzichtiger zijn, vooral op minder gebruikte wegen die minder snel gestrooid zijn. En er zijn nog een aantal dingen om rekening mee te houden:

  • Controleer of het fietspad gestrooid en schoongemaakt is.

  • Blijf altijd op de droge baan rijden. Als u over een ijzige weg moet, trap dan langzaam met een lager motorisch ondersteuningsniveau om maximale grip te houden.

  • Rem voorzichtig over een langere afstand. Rem altijd langzaam af bij het naderen van kruispunten.


E-bikes met hydraulische schijfremmen worden aanbevolen voor de winter. De meer gevoelige remkracht is belangrijk als de wegen glad zijn.

3. Vooraf controleren en na gebruik schoonmaken.

In de winter is goede controle over de e-bike zeer belangrijk. Naast de reguliere controles adviseren we de volgende aanpassingen:

  • Zet het zadel lager omdat een lager zwaartepunt u meer controle geeft.

  • Laat een beetje lucht uit de banden lopen om de bandenspanning te verlagen en meer grip te krijgen.

  • Vermijd zwaar besneeuwde paden, want er kunnen stenen en andere obstakels onder de sneeuw verborgen zijn, wat gevaar kan opleveren.


Parkeer uw e-bike na een rit in lage temperaturen op een warme plek om de elektronen van de accu gezond te houden. Houd uw e-bike in goede staat door de modder en sneeuw van de straat te verwijderen.

4. Zorg ervoor dat u altijd zichtbaar bent.

Omdat de winterdagen mistig kunnen zijn, is het belangrijk om uw aanwezigheid op de weg duidelijk te maken. Hier zijn een paar manieren om uzelf beter zichtbaar te maken voor automobilisten en andere fietsers:

  • Draag een jas met reflecterende strepen of een reflecterend vest.

  • Zorg ervoor dat u altijd met voor- en achterlicht rijdt.

  • Bevestig indien nodig extra led-verlichting aan uw fiets.   

5. Geniet van uw rit!

Hoewel extra voorbereidingen nodig zijn, kan het rijden op een e-bike in de winter een heerlijke ervaring zijn. Dus draag warme kleding en geniet van de rit!

TENWAYS wil uw levensstijl en instelling ondersteunen en wij hopen dat u elke keer geniet als u met uw e-bike naar uw werk rijdt of vrienden en familie bezoekt. Bezoek TENWAYS op YouTube, Instagram en Facebook. We kijken ernaar uit om samen met u heerlijke fietstochten te maken!

Joseph, C. (2022, 2 februari). 5 tips voor het rijden op een e-bike in de winter. TENWAYS. https://www.tenways.com/nl/blogs/blog/5-tips-for-riding-an-e-bike-in-winter
Vorige
Vorige

De impact van de e-bike op de hospitality sector

Volgende
Volgende

Voordelen van het toevoegen van e-bikes aan uw hospitality bedrijf